25 aug

Heelkundige behandeling van een ventrikel septum defect (VSD)

De heelkundige behandeling van een VSD bestaat erin om de opening tussen de beide kamers te sluiten. Een belangrijk VSD wordt doorgaans gesloten voor de leeftijd van 6 maand.

Heelkundige techiek

Het operatief sluiten van een VSD gebeurt via sternotomie (openen van het borstbeen, midden vooraan op de borstkas), en met behulp van een kunsthartcirculatie. Na aansluiten van een kunsthartcirculatie wordt het hart tijdelijk stilgelegd. Er wordt een kleine insnede gemaakt in de rechter voorkamer. Doorheen de tricuspidalisklep wordt het VSD goed bereikt.

Het defect wordt meestal gesloten met een kunststofĀ­patch (bv. Gore-Tex), omdat het tussenschot tussen de beide hartkamers vrij gespierd is en de randen van het defect niet zo gemakkelijk bij elkaar kunnen gebracht worden.

Prognose

Kort na de operatie bestaat er een verhoogde kans op tijdelijke hartritme- stoornissen, omdat de geleidingsbanen van het hart door vochtopstapeling minder goed functioneren. Er wordt tijdens de operatie immers heel dicht in de buurt van het geleidingsweefsel gewerkt. Blijvende ritmestoornissen zijn zeldzaam.

Patiƫntjes die tijdig geopereerd worden van een klein VSD zonder verhoogde longdruk kunnen als genezen beschouwd worden. Zij zullen in hun verdere leven geen enkele last meer ondervinden van hun aangeboren hartafwijking.

Zelfs indien het VSD groot is en er zich verhoogde longdruk heeft ingesteld, is de kans op blijvende longproblemen klein indien de operatieve sluiting kan gebeuren voor de leeftijd van 6 maanden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *