Tilttest

Tilttesten bij kinderen

Een tilttest is een onderzoek dat uitgevoerd wordt om onder gecontroleerde omstandigheden vagale reactie en syncope (flauwvallen) uit te lokken.

Flauwvallen is een vaak voorkomend probleem dat veel verschillende oorzaken kan hebben, van volledig onschuldig tot zeer ernstig.

De test wordt uitgevoerd op een kanteltafel.  Deze tafel kan vergeleken worden met een onderzoekstafel, maar kan gekanteld worden zodat uw kind recht staat tegen deze tafel met beide voeten op een voetensteun. Tijdens de test worden continu bloeddruk, hartslag en het elektrocardiogram gevolgd. Een verpleegkundige observeert uw kind de hele tijd.

 

Voorbereiding

Uw kind wordt gevraagd om het bovenlichaam vrij te maken en plaats te nemen op de kanteltafel.  Om de bloeddruk te meten, wordt een bloeddrukmanchette aan de arm geplaatst.  Vervolgens wordt het ECG (elektrocardiogram) aangesloten.  Uw kind krijgt hiervoor 10 draden op je borstkas, deze worden bevestigd met zuignapjes. 

Een velcro-band wordt rond de buik bevestigd, om niet van de tafel te vallen.

 

Tijdens de test

Bij de start van het onderzoek worden de bloeddruk, hartslag en het elektrocardiogram geregistreerd terwijl uw kind plat ligt. Hierna brengt de verpleegkundige de tafel in bijna verticale positie (ongeveer 70°). Alle metingen worden ondertussen verdergezet.  Vanaf dan moet uw kind zo stil mogelijk staan en niet meer praten, behalve om eventuele klachten of ongemakken te melden. Het onderzoek wordt onmiddellijk afgebroken als uw kind flauwvalt, als de bloeddruk te sterk daalt of wanneer bepaalde afwijkingen worden waargenomen op uw elektrocardiogram.

Na de test wordt de tafel terug gekanteld naar de beginpositie, zo verdwijnen alle onaangename gewaarwordingen snel. We laten uw kind nog even liggen totdat alle waarden terug hetzelfde zijn als bij het begin van de test.

 

Na de test

De bespreking van de resultaten gebeurt met de behandelende kindercardioloog.

 

Praktisch

De test is pijnloos, maar kan toch wel gemakkelijk 1 uur duren.
Er is geen specifieke voorbereiding nodig voor deze test.