Holteronderzoek

Holteronderzoek

Een holtermonitor is een klein toestel dat het hartritme over een langere periode volgt.  Via elektrodes op de borst wordt de elektrische activiteit van het hart gedetecteerd en geregistreerd.  In de meeste gevallen duurt de registratie 24 uur.  Soms kan dit tot 7 dagen worden verlengd.

Het toestel geeft geen alarm bij een afwijkend hartritme en kan het hart ook niet elektrisch stimuleren.

Hoe verloopt het onderzoek?

De verpleegkundige bevestigt 5 elektroden op de borstkas van uw kind.  Aan deze elektroden zijn draadjes bevestigd die vasthangen aan het holtertoestel.  De registratie begint vanaf dit moment en stopt automatisch na 24 uur of na 7 dagen.  Uw kind kan gewoon mee naar huis tijdens dit onderzoek.

Tijdens de registratie mag uw kind alle normale activiteiten uitvoeren, behalve hevige contactsporten, gevechtssporten of zwemmen.  Bij die sporten zou het toestel schade kunnen oplopen.  Aangezien het toestel niet waterdicht is, kan uw kind niet in bad of in de douche tijdens de registratie.

Als uw kind tijdens de monitoring klachten heeft, moeten u of uw kind op een knop duwen (eventknop) en in de folder noteren wat het probleem juist was (bv. hartkloppingen duizeligheid, flauwvallen), hoelang het duurde en in welke omstandigheden het optrad (in rust, tijdens sporten, stresssituatie,…).

Wat kan de arts zien bij een holteronderzoek? 

  • De variatie in hartritme, zowel overdag als`s nachts
  • Het hartritme tijdens klachten (bv. flauwvallen, hartkloppingen)
  • Effect van medicatie op het hartritme
  • Hartritmestoornissen

Praktisch

De holtermonitor blijft 24 uur of 7 dagen de hartslag registreren.  Tijdens deze periode is het niet mogelijk om te zwemmen, douchen of in bad te gaan.

Na afloop van het onderzoek  mag u de klevers verwijderen.  Breng de elektrodekabel, het toestel en de ingevulde tabel binnen aan de balie van de polikliniek Kindergeneeskunde in het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth.  Uw kind moet hiervoor niet meekomen en u moet zich niet inschrijven.  Na uitlezing en interpretatie van de registratie krijgt u het resultaat van de kindercardioloog.

Verdere informatie vindt u in de folder ‘Holtermonitoring bij kinderen’.