Echocardiografie

Echocardiografie bij kinderen

Een echocardiografie geeft een goed beeld van het hart. Een echo werkt door middel van het uitzenden van (ultrasone) geluidsgolven die tegen de inwendige structuren van het lichaam botsten en worden teruggekaatst. Al naar gelang de sterkte van het teruggekaatste geluid wordt dit omgezet in een lichtsignaal dat zichtbaar is op het scherm van de cardioloog. Op deze manier kunnen alle structuren van het hart zichtbaar worden gemaakt op een niet invasieve manier. Door middel van een dopplersignaal kan tevens de stroomsnelheid en de richting van de bloedstroom in de verschillende delen van het hart nagemeten worden.

Hoe werkt het onderzoek?

Tijdens het onderzoek ligt uw kind met ontbloot bovenlichaam op zijn rug. De kindercardioloog zal met een echoprobe over uw borstkas gaan (met behulp van contactgel) om uw hart goed te kunnen zien vanuit verschillende hoeken. Een echocardiografie is volledig pijnloos. Uw kind kan tijdens het onderzoek naar televisie kijken. Er zijn ook speeltjes voorzien die voor de nodige afleiding kunnen zorgen. 

Wat kan de arts zien met een echocardiografie?

Met een echocardiografie kan de arts de structuur en functie van het hart evalueren:

  • De grootte, de vorm en de functie van de verschillende hartkamers
  • Of alle verbindingen in het hart correct zijn gevormd
  • Er worden eventuele gaatjes of abnormale verbindingen opgespoord
  • De dikte en de werking van de hartspier
  • De vorm en de werking van de hartkleppen
  • Opsporen van eventueel vocht in het hartzakje en op de longen

Op basis van dit onderzoek kan de kindercardioloog u meedelen of de structuur van het hart van uw kind volledig normaal is, of er eventuele afwijkingen aanwezig zijn.

Hoe bereid ik mijn kind voor op dit onderzoek?

Dit onderzoek is pijnloos. Het is belangrijk je kind op voorhand uit te leggen wat een echocardiografie is, zodat het hiervoor geen angst hoeft te hebben. Heeft uw kind een favoriete knuffel of speeltje? Breng dit gerust mee naar het onderzoek, het kan voor afleiding zorgen. Ook televisiekijken tijdens het onderzoek is mogelijk. Eventueel kan je je kind voorbereiden door op voorhand foto’s van dit onderzoek te tonen.